De jaarrekening: meer dan een wettelijke verplichting

Hey, ik ben Lieve en heb 5 jaar op de dienst loonadministratie gewerkt. Ik kreeg onlangs de kans om over te stappen naar de dienst aanwerving. Ik ben al wat ingewerkt en zal nu veel te maken krijgen met het plaatsen van vacatures en werkbegeleiding. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen dit op een andere manier aanpakt, maar dat je uiteindelijk je eigen stempel moet drukken op deze taken. Ik ben deze blog over vacatures en werkbegeleiding gestart omdat ik heel wat tips en raad van anderen zal kunnen gebruiken. Tevens wil ik mijn eigen ervaringen hier posten. Dank alvast voor jullie bijdrage, en ik wens jullie vele aangename leesuren!

De jaarrekening: meer dan een wettelijke verplichting

25 april 2017
 Categorieën: Consulting, Blog


U heeft zeker al van een jaarrekeningen gehoord. Maar wat is dit nu precies? Waarom is een jaarrekening belangrijk en hoe is ze opgebouwd? Hier kom je er alles over te weten!

Jaarrekeningen verplicht voor iedereen?

Laten we al meteen beginnen met een misverstand de wereld uit te helpen. Niet iedereen die in een onderneming actief is, moet een jaarrekening opmaken. Of u dit al dan niet moet doen, hangt af van de rechtsvorm van uw onderneming. Als u een eenmanszaak hebt of u bent de trotse eigenaar van een kleine onderneming dan hoeft u enkel een enkelvoudige boekhouding te voeren. Een jaarrekening is in deze gevallen dus niet verplicht. Wie wel een jaarrekening moet opmaken zijn in eerste instantie alle middelgrote ondernemingen. Voor hen is een beperkte versie waarin sommige rubrieken samengevoegd worden voldoende. Alle grote bedrijven daarentegen moeten jaarrekeningen voorleggen die volledig beantwoorden aan de wettelijke bepalingen.

Hoe is een jaarrekening opgebouwd?

Een traditionele jaarrekening bestaat steeds uit vier delen. Een eerste belangrijk deel is de balans. Dit is een momentopname van de bezittingen en schulden op de laatste dag van het boekjaar. Deze balans bestaat op haar beurt uit twee delen: de activa geven de bezittingen van de onderneming weer, de passiva de schulden.  Het tweede deel is de resultatenrekening. Deze geeft een overzicht van de inkomsten en uitgaven van het boekjaar. Dan is er nog de toelichting waarin de onderneming een verantwoording geeft voor de manier waarop het tot de cijfers in de jaarrekening komt. Het laatste deel is de sociale balans. Daarin vindt u informatie over het personeelsbestand in het afgelopen boekjaar.

Financieel overzicht

Een jaarrekening geeft de financiële situatie van de onderneming weer. Zo komt u meer te weten over de financiële gezondheid van het bedrijf in kwestie en over de activiteiten van de onderneming het afgelopen jaar. Vele ondernemers vlooien de jaarrekeningen van ondernemingen grondig uit vooraleer ze beslissen om zaken te doen met het bedrijf in kwestie. Het mag dus wel duidelijk zijn dat een jaarrekening meer is dan enkel maar een verplicht wettelijk nummer.  Al moeten we dit meteen ook wat nuanceren. Vele ondernemingen willen zich van hun beste kant tonen waardoor de jaarrekening niet altijd een even betrouwbare weerspiegeling is van de dagelijkse realiteit. Het gebruikte cijfermateriaal is steeds enkele maanden oud en bepaalde activiteiten of resultaten kunnen enigszins verdraaid of helemaal niet vermeld staan. Bij de analyse van een jaarrekening houdt u dit dus best steeds in het achterhoofd.

Over ons
 Blog theme: consulting, vacatures en werkbegeleiding

Hey, ik ben Lieve en heb 5 jaar op de dienst loonadministratie gewerkt. Ik kreeg onlangs de kans om over te stappen naar de dienst aanwerving. Ik ben al wat ingewerkt en zal nu veel te maken krijgen met het plaatsen van vacatures en werkbegeleiding. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen dit op een andere manier aanpakt, maar dat je uiteindelijk je eigen stempel moet drukken op deze taken. Ik ben deze blog over vacatures en werkbegeleiding gestart omdat ik heel wat tips en raad van anderen zal kunnen gebruiken. Tevens wil ik mijn eigen ervaringen hier posten. Dank alvast voor jullie bijdrage, en ik wens jullie vele aangename leesuren!

Categorieën
Archief
Tags